Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μια ρεμπέτισσα,Μαρίκα Νίνου!

   Tι να πει και τι να γράψει κανείς γι αυτή τη γυναίκα. Γεννημένη το 1918 στην Κωνσταντινούπολη,ήρθε στην Αθήνα το 1947 και έκανε παρέα με τον άντρα της και το παιδί της(απο τον πρώτο γάμο της) εμφανίσεις σε διάφορα κέντρα ως ομάδα ακροβατικών με την ονομασία «Ντούο Νίνο και μισό».Πολλοί υποστηρίζουν πως είναι γεννημένοι στη Καύκασο ενώ άλλοι πως απλά εκεί είχε μεταναστεύσει προ της Αθήνας.Όμως η ανιψιά της, η Γκιούλα Αταμιάν-Ανσεριάν, κόρη του αδελφού της, υποστηρίζει ότι η Μαρίκα Νίνου γεννήθηκε εν πλω!



   Όσον αφορά την ταυτότητά της.το πραγματικό της όνομα ήταν  Ευαγγελία Αταμιάν.Το καλλιτεχνικό της επώνυμο το υιοθετεί από τον δεύτερο σε σειρά άντρα της Νίνο Νικολαΐδη και το Μαρίκα προς τιμήν της Μαρίκα Κοτοπούλη. Αν και αργοπορημένα στα 26 της ακολουθόντας πιστά την αγάπη της για το τραγούδι πάντα προσπαθεί να τρυπώσει και να πεί ένα τραγουδάκι,αλλα είναι τότε που καταφέρνει να τρυπώσει για τα καλά!
    Τον Οκτώβριο του 1948, ο Στελλάκης Περπινιάδης την πήρε κοντά του ως τραγουδίστρια στο κέντρο «Φλώριντα» του Γ. Μελίτια στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.Ακολουθεί η συνεργασία της με το Βασίλη Τσιτσάνη το 1949 στο κέντρο «Τζίμης ο Χονδρός» που υπήρξε καθοριστική στη ζωή και των δύο. Η Μαρίκα Νίνου υπήρξε θρυλική μεταρεμπέτικη τραγουδίστρια με καταλυτική επίδραση στο έργο του συνθέτη. Το ντουέτο Τσιτσάνη - Νίνου κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού.
     Η Μαρίκα Νίνου εμπνέει τον Τσιτσάνη. Στα πρώτα δύο χρόνια της συνεργασίας και της σχέσης τους γράφει 97 τραγούδια, μερικά από τα πιο σπουδαία της καριέρας του. Στα επόμενα τρία χρόνια, οπότε και η σχέση τους περνάει κρίση, η παραγωγή πέφτει κατακόρυφα, μόλις 38 τραγούδια. Και τους τελευταίους μήνες πριν φύγει εκείνη για την Αμερική μόλις 4 τραγούδια.
     Είναι ήδη άρρωστη. 1953 και τα νέα δεν είναι καλά. Σε ηλικία 31 ετών ο καρκίνος της έχει χτυπήσει την πόρτα. Καρκίνος στη μήτρα. Υποβάλλεται σε εγχείριση. Αποφασίζει να φύγει για την Αμερική. Να το παλέψει. Του προτείνει να πάνε μαζί. Αρνείται. Ακούγεται σκληρό, αλλά εδώ και καιρό ό,τι τους ένωνε έχει τελειώσει οριστικά.
     Στις 23 Φεβρουαρίου του 1957, μετά από απίστευτη ταλαιπωρία και πόνο, η Μαρίκα Νίνου θα αφήσει την τελευταία της πνοή.Εχει συμβεί κάτι υπέροχο πέρα απ το κακό του θανάτου της. Δεν είναι τα 170 τραγούδια που έχει σφραγίσει με τη φωνή της. Είναι που η φωνή της έχει γίνει συνώνυμη ενός ολόκληρου μουσικού είδους. Είναι που στα 39 της χρόνια είναι ήδη μύθος...Μία ιστορία ένα όνομα!













Πηγή: www.nooz.gr και Βικιπαιδία.

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά μοναδικές οι ερμηνείες της Μαρίκας Νίνου, και η συνεργασία της με τον Τσιτσάνη άφησε τραγούδια που σημάδεψαν μια εποχή...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή